""

1.5.2015

Piirtäessään ihmisessä tapahtuu siirtyminen luovaan sanattomaan ajattelun prosessiin. Ajantaju häviää ja piirustus vie mukanaan luovuuden ja taiteen maailmoihin. Syntyy jotain, mitä koskaan ennen ei ole ollut olemassa. Intuitio on taiteilijan työkalu. Näkyvä osa luovaa prosessia on piirustus, maalaus tms. Teos ei ole valokuvamainen esitys. Kuva on syntynyt taiteilijan oman persoonan läpi suodatettuna ja siinä heijastuu koko eletty elämä.

Piirrän mielelläni lähellä olevia asioita ja läheisiä ihmisiä. Luonto ympäröi minua ja antaa kaikkina vuodenaikoina iloa, värejä ja hiljaisuutta vastapainoksi kaikelle sosiaalisen elämän kohinalle ja informaatiotulvalle. Ortodoksinen elämäntapa merkitsee minulle luovaa ja elävää uskoa niin arjessa kuin juhlassa.

Maalaan mielelläni värejä ja tutkin niiden vuorovaikutusta vaistonvaraisesti. Grafiikan aloitan jonkinlaisesta piirustuksesta ja etenen sitten luovasti ja vaistonvaraisesti. Grafiikassa mielenkiintoista on työskentely peilikuvan kanssa laatalla. Lopputulos vedostettuna paperille on aina yllätys.

""
Riitta

1.7.2013

Auringon lämpö tarttui minuun kukkivassa puutarhassani. Tänään ihailen täyteen kukkaan puhjennutta valkoista pionia. Työhuoneessa iso maalauspohja kutsuu maalaamaan paljon keltaista väriä. Kuparilevylle piirsin kummityttöni Emmin profiilin ja liljoja. Nautin siitä, että minulla on monta erilaista keskeneräistä asiaa, jotka pikkuhiljaa kypsyvät ja ehkä tulevat joskus valmiiksi.

Simone Weil on yksi lempifilosofi. Painovoima ja Armo ovat suosikkini. Nyt löysin hänen teoksensa Juurtuminen. Jotkut hyvät kirjat luen aina uudestaan ja uudestaan. Mieluiten luen Simone Weiliä kesällä kun on oikein kunnon hellepäivä. Istun vanhassa perhostuolissa vanhan tammen viileässä varjossa, luen ja ajattelen ja katselen maailmaa taas uusin silmin.

Aurinkoisena kesäaamuna pihassa tuoksuu samalta kuin lapsuuden kesäaamuina. Sama tunne, samat ihanat kukat niityllä ja sama ihana tunne kun kävelen kasteen kostealla nurmikolla.

Eilen illalla löysin lapsuudesta tutun keltaisen rantakukan ja istuin auringon lämmittämällä rantakivellä. Hiljainen tuuli huojutti heinikkoa ja kuuntelin sen ääntä. Nyt pyöräilemään ja illalla uimaan mereen.

""
Riitta

12.9.2012

Tämän kesän kylmyys hidasti grafiikan tekemistä. Kädet kohmeessa ja kuparilevyt kylmiä. Piirtäminen kankeaa. Työhuoneen ikkunalla on muutama iso valkoinen joutsenen sulka.

Luultavasti peräisin Isokarin kallioilta 1980 luvulta, koska ne ovat vanhempieni peruja. Sulkia voi käyttää happokuplien poistamiseen syövytyksessä. Harvoin kuitenkaan käytän niitä siihen tarkoitukseen edes ajatuksissani. Äidilleni joutsen oli jotain upeaa ja pyhää. Hän keräsi posliinisia käsinmaalattuja joutsenia.

Mikä suuri onni, että elokuussa tuntui kesältä ja lämpöä riitti grafiikan levyjen syövytyksiin.

Tänään savu nousee piipusta ja puolukan punainen kutsuu esiin värejä sielusta ja maistuu suussa. Värien voima luo liikettä ajatteluun ja ilmestyy kankaalle. Elokuiset aamu-uinnit järvessä ruokkivat sielua koko pitkän talven ja nousevat näkyviin akvarellimaalauksissa läpikuultavina väripintoina. Koko keho on instrumentti päästä varpaisiin. Kesä on säilöttynä sydämeen ja sieluun.

""
Riitta

pvm

Löysin työhuoneesta keskeneräisen veistoksen ehkä vuodelta 1997. Muistan, että muotoilin sitä silloin kuumana kesäpäivänä grafiikan työhuoneeni rappusilla. Vaha oli notkeaa ja oli mukavaa veistää sitä. Työ jäi sitten kesken. Onni on, että sain tehtyä sen valmiiksi ihan äskettäin ja vein sen valajalle kahden uuden veistoksen kanssa valettavaksi. Ehkä olisi pitänyt muotoilla punavahaan, mutta plastoliini tuntui nyt kuitenkin paremmalta tällä kertaa. Sitä on helppo muotoilla vaikka salin sohvalla tai automatkalla istuen.

Kolmiuloitteisuus ja muotojen maailma ihmisvartalossa on kiehtovaa. Liikunta on liikkeellä oloa ja nyt tuntuu hyvältä hiihtää ja luistella tai samoilla metsässä paksussa lumessa kahlaten.

Pyrin saamaan veistoksiini liikettä. Liike on iloa elämästä. Opettaessani piirtämistä tein pari pienoisveistosta kuvataidelinjalla Stinasta ja Aarosta ikään croquis-tyyliin mallien mukaan. Ne valettiin pronssiin. Toivon, että ehtisin valaa niistä kipsiveistoksia myyntiin taidemuseoon ja museoon Raumalle. Molemmat olivat hyviä malleja. Mallin mukaan veistäminen on erityisen antoisa prosessi.

""

>>Sivun alkuun

Riitta